DSP2, revolutia platilor digitale

Aceasta noua directiva a Uniunii Europene largeste orizonturile platilor online si serviciilor bancare. In plus, va imbunatati vietile a milioane de consumatori prin uniformizarea regulilor aplicabile serviciilor de plata in toate statele membre.

Plati digitale in continua dezvoltare, mai usor de efectuat si mai sigure pentru utilizatori.

Noua directiva DSP2 (Directiva privind Serviciile de Plata, revizuita), emisa de catre Uniunea Europeana, intrata in vigoare in Romania pe 13 decembrie 2019 prin Legea nr. 209/2019, revolutioneaza serviciile digitale si, prin urmare, comportamentul a milioane de consumatori europeni.

Cu acest nou cadru legislativ, care reprezinta un pas inainte semnificativ fata de precedenta directiva, Parlamentul European a dorit sa creeze un sistem de plata mai integrat si deschis, care sa sprijine inovatia tehnologica si sa sporeasca securitatea platilor digitale.

Unul dintre scopurile principale ale DSP2 este acela de creste transparenta pentru prestatorii si utilizatorii serviciilor de plata, standardizand drepturile si obligatiile fiecaruia. Al doilea scop este de a incuraja concurenta intre prestatorii serviciilor de plata, asigurand in acelasi timp conditii echitabile de concurenta.

In practica, DSP2 cere bancilor sa contribuie pentru a permite noilor prestatori de servicii de plata (aprobati de catre autoritatile nationale competente din Uniunea Europeana) acces la conturile si datele clientilor, conform consimtamantului acordat, utilizand interfata API (Application Programming Interface) pusa la dispozitie de banca pentru interconectare.

Aceasta noua reglementare deschide calea catre „Open Banking”, permitand noilor prestatori de servicii de plata terti (Third Party Provider - TPP) sa intre in ecosistemul platilor, oferind noi servicii si produse inovative orientate catre utilizator.

Cu Open Banking, vor fi disponibile noi aplicatii si servicii care vor permite utilizatorilor sa-si administreze toate conturile de plati intr-o singura interfata unica, intuitiva si sigura.

Cand vine vorba despre securitate si autentificare, DSP2 introduce conceptul de „autentificare stricta a clientului” (Strong Customer Authentication -  SCA) pentru a identifica si autentifica clientul cu cel putin doua elemente distincte pentru recunoastere (de exemplu, un PIN numeric si o componenta biometrica) pe care prestatorul de servicii de plata este obligat sa le aplice atunci cand utilizatorul isi acceseaza contul de plata online sau efectueaza o plata electronica.

Standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea stricta a clientilor si standardele de comunicare deschise, comune si sigure, intocmite de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE), au fost emise de catre Comisia Europeana si au intrat in vigoare pe 14 septembrie 2019.

In cele din urma, DSP2 abordeaza si problema fraudelor din comertul online, sporind gradul de securitate pentru tranzactiile e-commerce efectuate cu cardul si oferind astfel o protectie mai buna consumatorilor. Clientilor li se va cere sa suporte maximum 50 € (echivalent) sau 30 € (echivalent),  conform Legii 209/2019, in cazul in care contractul de servicii de plata este supus legii romane) pentru orice plata neautorizata, fata de 150 € (echivalent), cum era specificat in directiva anterioara.

Chiar daca modificarile aduse de noua directiva sunt intrate in vigoare de putin timp, se poate anticipa deja beneficiul major al acesteia in transformarea modalitatilor actuale de efectuare a platilor electronice si in sectorul bancar.

Istoricul DSP2

Glosarul DSP2

Cuvinte-cheie pentru a intelege mai bine noua revolutie a platilor digitale

DSP2: Directiva Serviciilor de Plata revizuita
Open Banking
API: Application Programming Interface
Prestator de servicii de plata care ofera servicii de administrare cont
Prestator de servicii de plata tert
Prestator de servicii de initiere a platii
Prestator de servicii de informare cu privire la conturi
Confirmarea disponibilitatii fondurilor
Autentificare Stricta a Clientilor (ASC)

DSP2 - beneficii si riscuri

Cu DSP2, noile reglementari europene pentru „Open Banking”, datele aferente contului bancar al unui client pot fi accesate de catre acesta prin intermediul unui prestator de servicii de plata tert, daca opteaza pentru aceste servicii si ii acorda consimtamantul.

Acesta este un moment hotarator in intregul sistem bancar si de plati si presupune ca utilizatorii sa fie informati complet si corect privind beneficiile si provocarile noului sistem. DSP2 a intrat in vigoare pe 13 decembrie 2019 in Romania prin Legea nr. 209/2019. Din aceasta data,  fiecare titular de cont poate acorda consimtamantul unui prestator de servicii de plata tert autorizat pentru accesarea datelor aferente conturilor sale bancare, sau pentru initierea platilor prin intermediul acestora.

Securitatea datelor si accesul

Acest lucru inseamna ca elementul de securitate a datelor este esential. Unul dintre obiectivele principale ale DSP2 este acela de a incuraja standardizarea si protectia pentru metodele de efectuare a platilor digitale, pentru sporirea sigurantei tranzactiilor si consolidarea protectiei consumatorului. Totusi, trebuie parcursi si cativa pasi pe frontul tehnologic.

Interfetele API ale bancilor care permit accesul securizat la datele conturilor bancare ale clientilor trebuie sa devina larg raspandite pentru a rezolva in mod clar problemele de securitate, identitate digitala, confidentialitate, autentificare si identificare.

Pe scurt, revolutia DSP2 va atinge atat fronturile de securitate si inovare tehnologica, cat si de educatie financiara. Pentru consumatori, acest lucru va presupune intelegerea modului de functionare a serviciilor si dezvoltarea unor abilitati noi pentru a determina decizii informate.

De exemplu, consumatorii vor trebui sa recunoasca prestatorii de servicii de plata terti care pun la dispozitia lor cele mai bune servicii din punct de vedere tehnic si corespund cel mai bine nevoilor acestora.

UniCredit Bank considera DSP2 o provocare, dar si o oportunitate pentru dezvoltarea de servicii si parteneriate inovatoare, care ofera in mod clar mai multe avantaje decat dezavantaje.

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo