Reforma Indicilor de Referinta

Ce este indicele de referinta pentru dobanda si de ce este important?

Un „indice de referinta” (benchmark) este un standard prestabilit fata de care se masoara performanta investitiilor financiare si costurile de creditare.

Un indice de referinta poate fi folosit pentru a masura performanta unui indice bursier, a unui titlu de valoare si chiar a unui manager de investitii. De exemplu, performantele fondurilor mutuale de investitii sunt adesea comparate cu variatia indicelui bursier S&P 500. Un indice de referinta poate fi, de asemenea, folosit si pentru a defini alocarea activelor dintr-un portofoliu sau pentru calcularea comisioanelor legate de performanta. Un indice de referinta poate fi folosit ca baza utila pentru produsele care implica numerar (precum credite acordate persoanelor fizice sau juridice) si produse nemonetare (alte tranzactii financiare mai complexe, cum ar fi produsele derivate).

Bancile folosesc indicele de referinta pentru ratele dobanzilor atunci cand calculeaza dobanzile pentru credite, obligatiuni si depozite. De exemplu, bancile pot da cu imprumut bani la o dobanda compusa dintr-un anumit indice de referinta, plus o marja. Daca marja este stabilita la 1%, dobanda achitata va fi cu 1% mai mare decat rata actuala a indicelui de referinta. Prin urmare, costul creditului creste daca si indicele de referinta creste si viceversa. In acest caz, indicele de referinta trebuie sa fie o referinta de incredere, independenta si relativ simpla pentru toate partile implicate.

Indicii de referinta pentru rata dobanzii sunt de importanta cruciala pentru stabilitatea financiara si, prin urmare, joaca un rol important in pietele financiare, deoarece sunt utilizati de catre persoane fizice si juridice insa si de catre organizatii din tot sistemul economic. Cel mai des intalniti indici de referinta la nivel international sunt Euro Interbank Offered Rate (EURIBOR) si London Interbank Offered Rate (LIBOR). Acestia formeaza o baza pentru preturile de creditare pentru sistemul financiar global.

Istoricul reformei IBOR (Interbank Offered Rate)

In 2013, grupul G20 a solicitat Consiliului pentru Stabilitate Financiara (FSB) sa efectueze o analiza fundamentala a indicilor principali ai ratei dobanzii si sa dezvolte planuri pentru posibile schimbari, cu scopul de a se asigura ca acesti indici sunt robusti si utilizati in mod adecvat de participantii la piata.

In iulie 2014, FSB si-a publicat recomandarile care au stabilit, in principal, doua obiective de baza: (1) sa reformeze IBOR-urile (ratele de creditare interbancara, dintre care LIBOR este una dintre cele mai utilizate) pentru a consolida metodologiile existente, si pentru a le face sa se bazeze mai mult pe tranzactii reale; si (2) sa dezvolte rate de referinta alternative care sa corespunda cerintelor de rate de referinta robuste. In acest context, FSB face apel la eforturi semnificative si sustinute din partea autoritatilor de reglementare si din partea companiilor financiare si nefinanciare din multe jurisdictii, pentru a face tranzitia de la toate London Interbank Offered Rate (LIBOR) cel mai tarziu pana la sfarsitul lui 2021, pentru a atenua posibilele riscuri care reies din eliminarea programata a LIBOR.

Regulamentul UE privind indicii de referinta (BMR)

Regulamentul UE privind indicii de referinta din 2016/1011 (BMR) – care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2018 – a facut ca UE sa fie una dintre primele zone care sa impuna un regim cuprinzator, obligatoriu din punct de vedere legal, care sa guverneze indicii de referinta financiari. BMR interzice utilizatorilor supervizati de UE sa utilizeze un indice de referinta daca administratorul acestuia nu este aprobat de catre o entitate de reglementare nationala din unul dintre Statele Membre ale UE si nu este inclus in registrul de indici de referinta tinut de Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), o autoritate de supraveghere supranationala UE.

Si mai important pentru debitori si creditori, BMR prevede ca astfel de contracte si acorduri trebuie sa includa prevederi de rezerva, care sa stabileasca ce indici de referinta vor fi folositi de catre parti in cazul in care indicele de referinta stabilit initial nu mai este disponibil.

Reforma pe scurt

Pe masura ce pietele financiare fac trecerea de la utilizarea LIBOR la o varianta alternativa, bancile si clientii acestora vor depune eforturi conjugate pentru a realiza o tranzitie lina. Mai jos este prezentat un ghid succint.

EURIBOR: poate continua sa fie folosit ca indice de referinta conform regulamentelor BMR Euro Interbank Offered Rate (EURIBOR) este un indice de referinta pe rata dobanzii pe piata imprumuturilor negarantate, calculat pe baza unei liste de banci selectate si administrat si publicat de Institutul European pentru Pietele Monetare (EMMI) pentru mai multe scadente (o saptamana, si una, trei, sase si douasprezece luni). Pentru a satisface cerintele Regulamentului European privind Indicii de Referinta, EMMI a dezvoltat o noua metodologie de calcul (asa-numita „Metodologie Hibrida”). In conformitate cu noua Metodologie Hibrida, EURIBOR este calculat pe baza tranzactiilor reale ori de cate ori astfel de tranzactii sunt disponibile.

De la EONIA la €STR

EONIA, in forma sa anterioara, putea deveni neconforma cu BMR UE, avand in vedere numarul extrem de redus de tranzactii pe baza caruia se calcula indicele de referinta si concentrarea volumelor tranzactionate intre un numar mic de contribuitori de rate de dobanda folosite la calculul indicelui. Pentru a pastra EONIA pe o perioada de tranzitie pana la incetarea folosirii acestui indice de referinta pe data de 3 ianuarie 2022, metodologia de calcul a fost modificata si, de pe data de 2 octombrie 2019, EONIA a fost calculata ca €STR plus o marja fixa de 8,5 puncte de baza. €STR reflecta costurile de imprumut negarantat pe termen de o zi ale bancilor din zona euro si se bazeaza exclusiv pe tranzactii reale raportate catre BCE. EONIA va fi publicat pentru ultima oara pe data de 3 ianuarie 2022 si, ulterior, va fi eliminat; toate contractele cu maturitate dupa aceasta data si care fac referire la EONIA trebuie sa includa o clauza care sa prevada inlocuirea acestui indice de referinta.

De la London Interbank Offered Rate (LIBOR) la Alternative Reference Rate (ARR)

LIBOR, adica London Interbank Offered Rate, este calculata in prezent la nivel central in Londra de catre ICE Benchmark Administrator pentru sapte scadente (sau lungimi), de la o zi la 12 luni, pentru 4 valute (conform tabelului de mai jos) iar Autoritatea de Reglementare Prudentiala din Regatul Unit (PRA) este responsabila pentru reglementarea acestuia. Autoritatea de Conduita Financiara (FCA) a clarificat ca publicarea LIBOR nu este garantata dupa 2021 si, prin urmare, firmele trebuie sa faca trecerea contractelor existente la Ratele de Referinta Alternative (ARR) inainte de aceasta data. ARR sunt rate de referinta pe termen de o zi aproape fara risc, care au fost identificate ca indici de referinta alternativi pentru ratele principale folosite la imprumuturi interbancare (IBORs). Astfel de rate sunt robuste si ancorate in piete de baza active si lichide.

O selectie a posibilelor alternative la LIBOR din toata lumea:

LIBOR-uri ARR-uri
LIBOR USD SOFR, rata de finantare (dobanda) pe termen de o zi pentru imprumuturi, rata de finantare (dobanda) pe termen de o zi pentru imprumuturi garantate (Tranzactii Garantate)
LIBOR GBP SONIA, media ratelor de finantare pentru tranzactiile de imprumut la termen de o zi pentru lira sterlina (Tranzactii Negarantate)
LIBOR JPY TONAR, media ratelor de dobanda pentru tranzactiile pe termen de o zi efectuate pe piata din Tokyo (Tranzactii Negarantate)
LIBOR CHF SARON, media ratelor de dobanda pentru imprumuturi pe termen de o zi pe piata din Elvetia (Tranzactii garantate)

 

Prevederi privind optiunile de rezerva

Pentru a contracara riscurile cazului in care unul sau mai multi indici LIBOR sau indici de referinta sunt eliminati in timp ce participantii la piata continua sa fie expusi la aceasta rata, institutiile financiare si clientii sunt incurajati sa stabileasca prevederi contractuale care sa stipuleze folosirea ARR ca rate de inlocuire. Ratele de inlocuire/ rezerva sunt dezvoltate pentru a se asigura continuitatea contractelor dupa eliminarea LIBOR. Mai mult, participantii la piata trebuie sa se asigure ca in cazul contractelor, acestea respecta cat mai fidel intelegerea initiala dupa ce intra in vigoare prevederile de rezerva, avand ca rezultat o rata previzibila, transparenta si corecta. In numeroase jurisdictii se depun eforturi pentru dezvoltarea unor prevederi de rezerva contractuale pentru combaterea riscurilor aferente incertitudinii privind existenta LIBOR dupa 2021 si, astfel, pentru reducerea posibilelor incertitudini daca inceteaza sa fie utilizat.

Efectele asupra Clientilor nostri

Reforma IBOR afecteaza contractele existente/noi, si in special contractele de credit si contractele financiare indexate la un indice de referinta LIBOR. In timp ce LIBOR va continua sa fie publicat pana la sfarsitul anului 2021, Banca Angliei si Autoritatea de Conduita Financiara si Grupul de Lucru privind Ratele de Referinta Fara Risc pentru lira sterlina se asteapta ca toate institutiile financiare cu sediul in Regatul Unit sa inceteze sa mai ofere produse noi cu maturitatea dupa 2021 si indexate la rate de referinta LIBOR , pana la sfarsitul primului trimestru din 2021. In consecinta, UniCredit isi va revizui oferta, astfel incat sa includa indicii de referinta aferenti ratelor de dobanda care sunt disponibili pe piete si care respecta cadrul de reglementare.

Actiunile UniCredit

UniCredit a infiintat un grup de lucru care are ca scop asigurarea conformitatii cu Regulamentul European privind Indicii de Referinta (BMR) si administrarea unei tranzitii ordonate de la LIBOR la ARR-uri. Mai mult, UniCredit participa in mai multe grupuri de lucru la nivel international pentru a respecta si a contribui la procesul de tranzitie IBOR.

Precizari legale

Continutul acestei pagini reflecta interpretarea actuala din partea UniCredit cu privire la tranzitia IBOR si poate fi supus modificarilor. Va rugam sa retineti ca prezentarea generala din acest document nu este completa sau exhaustiva. Nu este destinata sa inlocuiasca o evaluare minutioasa realizata de catre profesionisti independenti cu privire la modalitatea in care aceste evolutii va pot afecta pe dvs. sau organizatia dvs. si nu reprezinta consiliere sau recomandari. UniCredit va cauta sa actualizeze aceasta pagina periodic si/sau sa puna la dispozitie comunicari referitoare la evolutiile pietei privind reforma indicilor de referinta pentru ratele de dobanda.

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo