Cadoul Perfect

Unde-s doi puterea creste, nu? Pe aceasta filosofie functioneaza si fondurile de investitii: mai multi asociati isi investesc banii pusi laolalta in titluri de valoare (actiuni intr-o companie, obligatiuni, instrumente de pe piata monetara). Mai simplu? Tu si prietenii tai aveti niste bani la pusculita. Sa-i investiti in fonduri mutuale inseamna sa ii dati unui specialist financiar – administrator al fondului se numeste – care are mult, mult mai multe informatii ca voi, mai multa experienta si mai mult timp sa se ocupe de asta. El – generic numit „el” pentru ca, cel mai adesea, e vorba de o institutie, nu de o persoana - decide cum sa foloseasca banii vostri si in ce sa ii investeasca asa incat sa obtineti profit. De exemplu, cu o parte din ei poate cumpara actiuni la o companie, cu o alta parte poate investi in obligatiuni de stat. Astfel, avand banii plasati in mai multe locuri, riscul e redus tocmai pentru ca aceasta „constructie” financiara nu e sustinuta de un singur stalp. Mai mult, si potentialul profitului e mai mare pentru ca vine din mai multe parti! La UniCredit Bank – care are in portofoliu fondurile mutuale Amundi – atat comisionul de subscriere, cat si cel de rascumparare sunt zero! Investitia minima e de 500 de lei sau 200 EUR/USD! Poti face un prim pas, cu o investitie minima, vezi cum merg lucrurile si apoi decizi singur cu ce suma suplimentezi investitia.

Asadar, ce altceva obtii daca investesti in fondurile de investitii? iti diversifici portofoliul de investitii catre zone la care nu ai fi avut acces pe cont propriu. Daca ai vrea sa cumperi singur actiuni la o companie, poate ti-ar ajunge banii sa iei un procent nesemnificativ din care, desigur, nu ai castiga mare lucru. In plus, eficienta financiara vine si din faptul ca toate costurile investitiei in unitati de fond sunt mai mici decat cele ale investitiei directe. Nu in ultimul rand, fondurilor de investitii li se percep comisioane de tranzactionare mai scazute decat investitorilor individuali.

Implicit, un fond de investitii inseamna ca toti investitorii au drepturi si obligatii egale si ca beneficiaza de o gestiune organizata a activelor si de transparenta administrarii. Tu si „asociatii” tai sunteti pe picior de egalitate.

Decizia de a investi intr-un fond mutual poate sa-ti aduca atat profit financiar, cat si experienta de a interactiona cu un mediu financiar nou. Beneficiezi de experienta unei echipe profesioniste care gestioneaza fondul – nu stai tu sa consumi timp analizand si luand decizii – si minimalizezi riscul de a pierde banii investiti! De ce? Pentru ca un fond de investitii se bazeaza si pe diversitatea portofoliului, investitiile se fac in multiple titluri, ceea ce reduce riscul. Si daca o investitie nu e pe cat de profitabila se prefigurase, exista un echilibru sustinut de celelalte investitii. Legea compensatiei functioneaza.

Inca un raspuns la intrebarea „De ce sa investesc in fonduri de investitii?” in afara de senzatia ca o sa te simti mai inteligent financiar si ca o sa iti asiguri niste venituri pe termen lung? Lichiditatile (banii): unitatile de fond pot fi cumparate sau rascumparate in orice moment! De exemplu, la UniCredit Bank, comisionul de rascumparare pentru fondurile de investitii este zero. E un plan de investitii a carui eficienta financiara necesita rabdare, dar care se poate dovedi a fi cea mai potrivita forma de acumulare pentru tine si apropiatii tai.