Educatie Financiara

Cum ar trebui procedat pentru ca rolul banilor sa fie unul pozitiv, si nu unul distructiv pentru micutii nostri

Relatiile sanatoase sunt bazate, in general, pe incredere. Cred ca relatia pe care o avem cu banii pe parcursul vietii noastre nu ar trebui sa faca exceptie de la regula. Orice parinte a invatat care este rolul banilor in viata familiei. Cum facem, insa, ca acest rol sa fie unul pozitiv si nu unul distructiv pentru micutii nostri? In cele din urma, capitolul BANI din viata noastra ar trebui sa beneficieze de la fel de multa grija ca si alte aspecte, precum sanatatea sau educatia.

Relatia unui copil cu banii va incepe intotdeauna in ritmul setat de parinti. Am decis sa fac un exercitiu si sa enumar cateva dintre principiile pe care le-am exersat cu copiii mei in ceea ce priveste educatia financiara. Iata ce a iesit:

1. Banii nu se cer, se castiga

Inca de cand era mica, fiica mea Alesia isi dorea sa aiba de toate, indiferent daca avea sau nu nevoie de ele. Si-ar fi dorit si dulciuri, si jucarii, masinute pentru prieteni si jocuri pentru cunoscuti. De aceea, am insistat ca ea sa invete singura ca banii se castiga, nu se cer. Inca de mica am invatat-o ca, atunci cand face lucruri care ii fac placere, poate castiga bani in acelasi timp. Atunci cand participa la filmari, eu o motivez, inclusiv financiar. Ii explic cat trebuie sa munceasca pentru a-si cumpara acel lucru pe care si-l doreste, iar asta o ajuta sa prioritizeze. De curand mi-a spus ca vrea un telefon, iar eu i-am explicat cat costa si cate ore trebuie sa munceasca un adult pentru a reusi sa stranga banii necesari.

2. Banii pot cumpara obiecte, nu prieteni sau afectiune

Un lucru pe care vreau sa il insuflu copiilor mei este ca banii au o limita de actiune. Sunt importanti pentru ca poti obtine lucruri cu ei, dar mai departe trebuie sa iti creezi singur relatii bazate pe incredere si respect. Atunci cand suntem intr-un parc si copiii mei imi spun ca au avut cea mai frumoasa zi, le reamintesc ca bucuria este gratuita.

3. Banii pot cumpara experiente

Relatia noastra sanatoasa cu banii este cultivata si atunci cand plecam in calatorii. Incerc sa le spun copiilor mei toate lucrurile minunate pe care le putem face impreuna atunci cand „cumparam” o vacanta. Sunt multe momente in care prezenta banilor este benefica si trebuie invatata. Tot ei trebuie sa stie ca o vacanta exotica este un moment de bucurie cu familia, si nu un punct bifat pe harta sau un selfie facut spre bucuria prietenilor.

4. Banii se strang atunci cand vrei sa obtii lucruri importante

Eterna pusculita nu a parasit casa noastra de cand avem copii. Ei stiu ca toti banii pe care ii strang pot disparea intr-o vizita la magazinul de jucarii sau poti sa ii pastrezi pentru ceva mai important. Asa cum parintii lor strang bani pentru o casa mai mare sau o vacanta mai lunga, si ei pot contribui la acest demers. Fiecare dintre copiii mei stie ca pentru un telefon trebuie sa economisesti o perioada foarte lunga de timp, in timp ce pentru o inghetata poti apela si la maruntul primit zilele trecute.

5. Banii consuma timp

Banii din contul parintilor sunt motivul pentru care ii vezi plecand dimineata si intorcandu-se seara. Acesti bani merita fiecare ora petrecuta la munca atunci cand, la finalul lunii, poti sa te bucuri de ei alaturi de familie. Dar, cateodata, trebuie sa invatam ca banii, ne consuma timp, iar diferenta intre cheltuiala si risipa poate fi cu usurinta ignorata. Eu intotdeauna le spun copiilor mei ca o cheltuiala este justificata atunci cand raspunde afirmatiei „Am nevoie de acest lucru” si nu „imi doresc acest lucru”.

Pentru mine, banii au fost mereu un mijloc de a avea experiente frumoase alaturi de cei dragi, nu un scop in sine. De aceea, cred ca e important ca si copiii nostri sa invete sa ii obtina cu demnitate si sa ii cheltuie cu prudenta.