de Madalina Racovitan, Partener KPMG Romania, Servicii fiscale persoane fizice si Elena Doaga, Manager KPMG Romania, Servicii fiscale persoane fizice

Ce faci in cazul in care realizezi ca informatiile completate in Declaratia Unica depusa anul trecut nu mai corespund cu realitatea? Conform legislatiei, ai dreptul sa modifici declaratia anuala fara nicio penalitate de declarare. Tot ce trebuie sa faci este sa depui o declaratie unica rectificativa. Totusi, in unele situatii, in cazul in care extinzi baza de impozitare, pot aparea unele penalitati si dobanzi de intarziere pentru diferentele de impozit sau contributii sociale rezultate.

Prin intermediul declaratiei rectificative, poti modifica:

  • impozitul pe venit sau contributiile sociale declarate initial;
  • sursa sau tipul veniturilor;
  • informatii ce au suferit modificari sau au fost eronate in declaratia initiala.

Pentru a rectifica astfel de date, este suficient sa depui o declaratie rectificativa completand doar capitolul pe care doresti sa il rectifici (capitolul 1 sau 2, dupa caz) si bifand ”X” in casuta ”Declaratie rectificativa privind Capitolul I/II”.

Nu este nevoie sa corectezi ambele capitole ale declaratiei in cazul in care modificarile sunt aferente unui singur capitol. Important de mentionat este ca in afara de veniturile pe care doresti sa le rectifici, la capitolul respectiv trebuie sa incluzi si datele initiale, chiar daca acestea nu au suferit modificari.

In cazul in care doresti sa rectifici venituri estimate pentru anul 2018 (ex: venituri din chirii sau PFA pentru anul in curs), acestea pot fi rectificate prin depunerea declaratiei rectificative pana la termenul de plata al impozitului, adica pana cel tarziu pe 15 martie 2019. De asemenea, corectarea venitului sau a impozitului si contributiilor se poate face direct si prin intermediul declaratiei unice ce urmeaza a fi depusa anul acesta pana pe 15 martie 2019, trecand veniturile respective la venituri realizate in anul 2018.

Toate recomandarile cuprinse in acest articol apartin in unanimitate KPMG Romania si nu angajeaza in niciun fel UniCredit Bank.