Casele ecologice sunt casele din vis: au o arhitectura aparte, costa putin atat achizitionarea, cat si intretinerea, sunt luminoase, calduroase iarna, racoroase vara si prietenoase cu natura. Daca pare ireal, beneficiile de mai jos vin sa demonstreze contrariul.

Grija pentru natura nu se mai limiteaza la afectiunea declarativa a activistilor pentru mediu, ci se concretizeaza in decizii palpabile, la indemana oricui. De la ce mananci si pana la locuinta in care stai, totul poate fi ales in functie de implicatiile pe care le are asupra naturii. Casele ecologice, de exemplu, nu sunt doar o mostra de avangarda arhitecturala rezervata excentricilor, ci o solutie concreta, valabila pentru cei care isi doresc o casa ieftina si care polueaza putin.

Creditul Verde

O casa certificata energetic este realizata din materiale ecologice, in baza unui proiect menit sa utilizeze cat se poate de eficient energia electrica, apa si lumina. Concret, casele ecologice consuma cu 25% mai putine resurse decat cele obisnuite. Balanta se pastreaza si in cazul costurilor sau nivelului de poluare!

Beneficiile eco-locuintelor sau de ce sa-ti cumperi o casa ecologica

Costurile mai mici de intretinere, durata mai scurta de constructie – mai ales in cazul celor ridicate pe structura de metal – limitarea noxelor emise in procesele de reglare a temperaturii ambientale si rezistenta ridicata la activitatea seismica fac din casele ecologice cea mai ispititoare varianta imobiliara.

In cea mai mare parte, aceste case sunt construite din metal, lemn, lut, chirpici sau baloti de paie. Nu numai ca acestea in sine sunt mai prietenoase cu mediul, dar chiar si procesul de productie a lor degaja in natura un numar limitat de noxe decat in cazul materialelor de constructie clasice.

Consumul de energie este mai scazut pentru o casa ecologica fata de cel al unei locuinte clasice. De ce? Casele ecologice sunt constuite din materiale care izoleaza termic mult mai bine. De exemplu, un perete din lemn gros de 20 de centimetri izoleaza la fel de bine ca un perete de caramida de un metru grosime! In plus, izolarea cu polistiren – prezenta in majoritatea variantelor de constructie – reduce pierderea caldurii de la interior (iarna) si importul de caldura de la exterior (vara). Multe dintre casele ecologice beneficiaza, de asemenea, de resurse de energie regenerabile: au panouri solare, compenseaza cu energie eoliana sau chiar geotermica. Astfel, factura la curent se diminueaza considerabil!

Un castig important vine si din faptul ca se foloseste mai putina lumina artificiala. Pentru a eficientiza consumul de energie, casele ecologice sunt proiectate in asa fel incat exploateaza la maxim accesul la lumina soarelui.

Arhitectura unei case ecologice e aparte si axata pe utilitate! In plus, date fiind textura materialelor de constructie si nevoia de exploatare la maxim a luminii naturale, aceste constructii pot urma un design individualizat, fie futurist – in cazul constructiilor din metal, fie pur traditional – in cazul celor de pamant. Aerul in casele ecologice este mai curat decat in cele clasice. Materialele de constructie prietenoase cu mediul au un grad redus de compusi chimici si scad puternic degajarile toxice. Astfel, aerul interior are o calitate superioara si asigura un mediu ambiant mai sanatos. Implicit, astfel de constructii sunt o declaratie de dragoste nu numai pentru natura si pentru portofelul propriu, ci si un ajutor de nadejde pentru propriul corp.

Fiecare dintre noi poate contribui zilnic la reducerea poluarii, iar UniCredit Bank chiar ii recompenseaza financiar pe cei care pun umarul la salvarea naturii. Banca a creat Creditul Verde special pentru cei care vor sa isi cumpere o casa ecologica! Ei beneficiaza de conditii mai avantajoase de creditare si sunt astfel sustinuti in mod concret si durabil in demersul lor de a-si achizitiona o locuinta care consuma putine resurse si polueaza limitat.